Menu

Inspiration til træning

GOD TRÆNING KRÆVER GODE BETINGELSER
I VSF bakker op om DBU’s holdning, der siger at hvis børnene skal være glade for at gå til fodbold skal bolden være med hele tiden. Du skal som træner tilstræbe at planlægge din træning så hvert barn har så mange boldberøringer pr. træning som muligt.  Du har derfor brug for at have én bold pr. spiller så alle har en bold til træningen – og HUSK at der skal være luft i alle bolde inden træningen.
 
KURSER
I VSF ønsker vi at kunne tilbyde træning i høj kvalitet, derfor tilbydes trænere også vederlagsfrit at deltage på DBU’s Trænerkurser. Se mere om kursustilbud på DBU’s hjemmeside - http://www.dbu.dk/uddannelse_og_traening/traeneruddannelse/traeneruddannelser
 
KIG PÅ DE ANDRE TRÆNERE OG DAN NETVÆRK!
Vi er mange dygtige trænere i VSF – så hvorfor ikke benytte dig af deres erfaring? – spørg dem til råds, både om fodboldfaglige ting men også om forældrehåndtering, praktiske ting i klubben osv. Tag dig tid til en gang imellem at kigge på hvordan andre trænere griber tingene an.

”DEN GULE TRÅD”
I VSF træner vi efter ”Den Gule Tråd”. Den er tiltænkt som en rettesnor for den enkelte spillers udvikling, lige fra starten som U5 til U15-spiller, og er en konkret anvisning på fokusområder, de enkelte årgange skal arbejde med.
 

MASSER AF INSPIRATION
 

FÆRDIGE TRÆNINGSPROGRAMMER TIL DE YNGSTE
Skal du træner de aller yngste børn – måske endda for første gang, så er der her et komplet program du kan hente.

U7 træningsprogram
 
HÆFTE MED IDÈER TIL ØVELSER FOR ALLE NIVEAUER
Når du træner børn finder du hurtigt ud af at du vil have spillere på mange forskellige niveauer. I dette hæfte finder du en samling øvelser der er inddelt efter komplesitet. Bliv inspireret og tilpas øvelserne så de er rigtige for dine spillere:

VSF Trænerinspiration
 
DBU HÆFTER
DBU har udgivet nogle gode bøger med masser af gode råd  til os der træner børn i alderen 5 til 14 år.
Aldersrelateret træning
Børnetræning
 

APP’s & ONLINE
Der er masser af inspiration at hente på Internettet og i nyttige APPs.
Herunder finder du links og henvisninger til et par gode værktøjer:
 
DBU APPen
DBUs app er et nødvendigt værktøj for dig som træner. Ud over at du kan finde god inspiration i deres øvelsesbank skal du også bruge app’en til registrering af kamp-resultater. Jønne kan give dig adgang til app’en. Læs mere her:
http://www.dbujylland.dk/fodboldapp

TECHNICA APP
Technica App’en er en anden god app fyldt med god inspiration til din træning. Læs mere om app’en her:
https://itunes.apple.com/dk/app/technica-football/id499835419?l=da&mt=8
 
FODBOLDØVELSER APP
App’en indeholder 160+ gode fodboldøvelser til alle årgange med gode beskrivelser og mulighed for at sammensætte dine egne træningspas.
https://itunes.apple.com/dk/app/fodbold-velser/id984402644?l=da&mt=8
 
DGI TRÆNERGUIDEN
DGI har en online trænerguide hvor du kan finde inspiration til opvarmning, øvelser og teknisk træning. DGI trænerguiden finder du her:
https://www.dgi.dk/fodbold/fodbold/for-dig-som-traener/traenerguiden
 
YOUTUBE
Der er masser af god fodboldinspiration at hente på YouTube – ved du ikke hvor du skal starte, så prøv med denne lille samling af inspirations videoer:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLL-9peG1_esd_J8jEc8yYFXkCior72fG9&jct=oKvN1WWwVytV0-d4avu__S6ALNaDWg
 
 
GODE RÅD OG TIPS
 
HA’ ET MÅL – VÆLG ET TEMA
Vælg gerne et tema for dagens træning (f.eks. driblinger) – Når I går hjem i dag, har I lært en ny finte!
Vær ikke bange for at ændre i din plan. Virker øvelsen efter hensigten, så byg gerne videre…hvis ikke, så gå tilbage til detaljerne – eller til plan B!
Saml dine spillere inden I begynder dagens træning og fortæl dem dagens tema – men forklar IKKE i detaljer! Saml dine spillere efter træning og rund træningen af! Lad være med at forklare for meget inden du sætter noget i gang.
Brug VIS-FORKLAR-VIS metoden. Det vil sige, vis øvelsen først – forklar så – og vis øvelsen igen og sæt så i gang. Børn lærer bedst med øjnene! Det er ikke vigtigt, hvor mange øvelser du når – så længe der er god intensitet i øvelsen når den kører.
Læg et par “frikvarterer” ind undervejs i træningen (især hos pigerne) – hvor de kan jonglere, lege tagfat, skyde på mål osv. – eller bare få snakket lidt af, så de kan fokusere på øvelsen når den skal køre.
 
STATIONSTRÆNING
Som ny træner kan det være svært at organisere træningen, så alle spillere er aktiveret. Stationstræning kan være et glimrende bud. Stationstræning betyder – som navnet indikerer – at du organiserer træningsarealet i små stationer.
Hver station har en øvelse, og børnene cirkulerer så mellem stationerne. På den måde er der ingen kø og alle børn er aktiveret. Brug et par forældre som stationspassere, de er der normalt alligevel!
Ham/hende der er "cheftræner" for aftenens træning fungere bedst hvis det er i en fri rolle (uden stations ansvar), så man kan vejlede, hjælpe til og vigtigst af alt have overblik så tiderne overholdes, og der skiftes korrekt rundt mellem stationer "til tiden".

UDNÆVN EN ’CHEFTRÆNER’
Sørg for at der til hver træning er fundet én Cheftræner der har ansvaret for træningen. Det kan også være den der har ansvar for at alle materialer (bolde, kegler, pinde, stiger, snorer mm.) er på banerne 15-20min. før træning, så de forskellige øvelser kan stilles op og gøres klar. DET ER VIGTIG AT VÆRE KLAR NÅR TRÆNINGEN STARTER.
Er man 3-4 ansvarlige er det kun 1. gang pr. mdr. at man skal afsted og stille op i god tid, det kan alle finde tid til!
 
FORÆLDREHÅNDTERING
En af de sværeste ting som træner kan være at håndtere sin forældregruppe. Hvordan udtager jeg hold? – bliver de nu sure, når jeg tager deres barn ud? Lige meget hvordan vi vender og drejer tingene, så er forældre (heldigvis!) skruet sådan sammen at de elsker at se deres børn spille.
Et godt råd herfra vil være at afstemme dine forventninger med forældrenes/børnenes. Hvad er vigtigt for Jeres hold? Brug et forældremøde til at finde ud af hvordan tingene skal køre. Nogle klare aftaler hjælper altid senere hen!
I forældregruppen bør I også have drøftet opførsel til kamp. Mange forældre bliver ivrige og råber meget. Fortæl dem at du er træner og du derfor tager dig af det fodboldmæssige (placering på banen, gode råd osv.). Forældrene må gerne opildne, heppe og opmuntre. Forklar forældrene at det naturligvis vil være forvirrende for barnet med flere forskellige budskaber fra sidelinien.
Luk